WAT IS CARBON FARMING?
Carbon farming (vrij vertaald: koolstofboeren) heeft als doel om via natuurlijke, biologische processen zoveel mogelijk CO2 uit de lucht te halen en in de bodem vast te leggen als koolstof.
Natuurlijk proces
Het belangrijkste biologische proces op aarde is fotosynthese. Dit vormt de basis voor CO2 vastlegging. Fotosynthese is het proces waarbij planten met behulp van licht, CO2 uit de lucht omzetten in zuurstof. De planten nemen de koolstof (C) op en de zuurstof (O2) gaat de atmosfeer weer in. Samen met water (H2O) wordt het deel koolstof (C) omgezet in wortels, bladeren, bloemen, stengels, knollen of vruchten, oftewel in biomassa.
Koolstofkringloop
Uiteraard worden de planten en de eetbare producten geoogst. Zo verdwijnt een deel van de koolstof (C) van het land. Dit wordt de korte koolstofkringloop genoemd.
Om langdurig koolstof in de bodem vast te leggen, is het belangrijk om zo min mogelijk koolstof in de korte kringloop te laten verdwijnen. Dat kan alleen door zo veel mogelijk koolstof aan de bodem toe te voegen. Dit gaat niet vanzelf; dit vraagt om extra inspanningen en slimme landbouwpraktijk.
Lees hier hoe agrariërs die CO2 vastleggen in de bodem, te werk gaan op hun bedrijf.
VIJF PRINCIPES
Agrariërs die carbon farming toepassen, hanteren vijf principes. Elke bedrijf is anders, dus past elke ondernemer maatwerk toe op het bedrijf.
Principe 1: Minimaliseer verstoren bodem
De koolstofketens die recent door het fotosyntheseproces zijn gemaakt, zijn veelal instabiel. Als deze koolstof in aanraking met zuurstof komt, ontstaat weer CO2. Om te komen tot stabielere koolketens die langdurig in de bodem blijven, vergt tijd.
Daarom is het belangrijk de bodem tijdens het groeiseizoen zo min mogelijk te verstoren. Want dan kunnen de natuurlijke processen ongestoord hun gang gaan.
Om dit te realiseren, passen agrarische ondernemers nieuwe landbouwtechnieken toe zoals niet-kerende grondbewerking. Deze technieken verstoren de bodem zo min mogelijk.
Principe 2: Vergroot gewasdiversiteit
Door meer verschillende gewassoorten of ook meerjarige gewassen te telen, krijgt de bodem een rijker bodemleven. Dit draagt bij aan het vastleggen van CO2 in de bodem.
Principe 3: Bodem bedekt houden
Principe 4: Bodemleven bevorderen
Principe 5: Veestapel onderdeel van kringloop