Boeren rond Nijmegen willen CO2 compensatie voor Vierdaagsefeesten verzorgen
Herbert Verploegen heeft in het Gelderse Winssen een melkveebedrijf met 120 koeien en 64 hectare gras en maisteelt. Samen met vijf andere boeren rond Nijmegen is er een intentieovereenkomst voor CO2 compensatie gesloten met de Stichting Vierdaagsefeesten in Nijmegen.
Wat betekent carbon farming voor jouw bedrijf?
“Dat betekent met name blijvend grasland aanhouden, niet-kerende bewerking bij herinzaai van gras en goed bemesten met stromest op akkerland. En dat gaat goed, want het organische stofgehalte in de bodem van de blijvende graslanden is hoger dan op de percelen waar ik mais verbouw. Daar is het organische stofgehalte veel lager. Daaraan zie je welke positief effect blijvend grasland voor de bodem heeft.”
Wat doe je om het effect van carbon farming te bepalen?
“Meten. We starten met een nulmeting. De meting moet na vijf jaar opnieuw op exact dezelfde percelen en plekken. Jaarlijks monitoren we per satelliet wat er gebeurt op de percelen. Want onder andere het soort teelt, de grondbewerking en de groei van de gewassen hebben effect op de hoeveelheid CO2 dat wordt vastgelegd in de bodem. De verwachting is dat ik jaarlijks 64 ton CO2 vastleg.”
Waarom werken jullie samen met de Stichting Vierdaagsefeesten?
“De stichting organiseert jaarlijks de festiviteiten in de binnenstad tijdens de Nijmeegse Vierdaagse in juli. Zij hebben voor de organisatie, het evenement en de bezoekers de carbon footprint bepaald. Belangrijk daarin is het energieverbruik op kantoor, tijdens de live-muziekoptredens en van het vervoer van de feestgangers tijdens het evenement. Als groep van zes boeren kunnen we een mooi aandeel CO2 vastleggen, afhankelijk welke scoop wordt gehanteerd.”
Is deze CO2 compensatie sponsoring?
“We zijn jaarlijks ook op de feesten te vinden als feestgangers. We hebben dus veel sympathie voor dit evenement. Maar de CO2 compensatie is geen sponsoring. We willen de meerkosten van onze inspanningen en risico’s vergoed hebben.”
Waaruit bestaan de inspanningen en risico’s?
“Om CO2 vast te leggen, moeten we de nodige maatregelen nemen op onze bedrijven. Zelf heb ik blijvend graslandpercelen op zware vochthoudende rivierklei met hoge organische stofpercentages. Wanneer ik regelmatig nieuw gras kan inzaaien, heb ik meer eiwitrijk en energierijk gras. Goed voor mijn koeien, melkgift en efficiëntie. Maar ik moet de natte, kwetsbare bodem beschermen en kan pas laat in het voorjaar het land op voor een bewerking. Een korter teeltseizoen zorgt voor meer risico op lagere opbrengsten. Daarnaast gaan we aan de slag met een bedrijfsnatuurplan om een boost te geven aan de biodiversiteit.”
En dan nog iets….
“Als boeren gaan we nu inzichtelijk maken hoe en hoeveel CO2 we vastleggen in onze bodem. Dit delen we graag met de samenleving. De samenwerking met de Stichting Vierdaagsefeesten biedt ons deze mogelijkheid. Onze verwachting is dat meer bedrijven in Nijmegen met ons willen samenwerken aan klimaatdoelstellingen. We starten nu met een kleine groep boeren, maar breiden de groep graag uit. Uiteindelijk is het een mooi verhaal hoe stad en omringend platteland samenwerken aan een beter klimaat.”
Wilt u ook via carbon farming CO2 vastleggen op uw bedrijf om daarmee een ander bedrijf in de regio te voorzien? Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem contact op met Marjon Krol: marjon.krol@zlto.nl.