‘Met deze pilot willen we de melkveehouderij stimuleren en ondersteunen om te verduurzamen’
Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer en hun bedrijfsvoering duurzamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt Lely oplossingen voor verschillende werkzaamheden in de stal, van melken tot reinigen. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen. Een van de manieren waarop Lely dat doet, is door met oplossingen bij te dragen aan het verkleinen van de milieu-impact van de melkveehouderij. Het stimuleren van CO2-vastlegging in de bodem is hier een voorbeeld van.
Met deze pilot willen Lely en ZLTO Nederlandse boeren stimuleren meer in te zetten op CO2-vastlegging in de bodem. Ook wordt onderzocht op welke manier dit een schaalbaar model is voor de agrarische sector wereldwijd. CO2-vastlegging in de bodem, ook wel carbon farming genoemd, heeft een positief effect op de bodem. Het organische stofgehalte in de bodem stijgt waardoor het bodemleven meer divers wordt en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem wordt vergroot. De deelnemende boeren ontvangen van Lely een financiële vergoeding per ton vastgelegde CO2. Door deze financiële impuls kunnen de melkveehouders duurzame stappen maken op hun erf.
“De pilot met ZLTO is een nieuwe stap richting onze ambitie om de melkveehouderij te ondersteunen en faciliteren om te verduurzamen. Uiteindelijk streven we naar een duurzame melkveehouderij, met een lagere milieu-impact, om bij te dragen aan een toekomstbestendig model voor de agrarische sector.” aldus Tanja Roeleveld, Head of Sustainability bij Lely.
De pilot met ZLTO is gericht op zand, löss en kleigronden. ZLTO heeft voor elke boer specifiek een plan gemaakt per perceel met de te nemen managementaanpassingen. ZLTO laat in januari 2024 een nulmeting bodemkoolstof uitvoeren en controleert vervolgens elk jaar of de boeren de afgesproken maatregelen hebben uitgevoerd. Over 7 jaar, in 2031, vindt de eindmeting plaats en wordt het pilotproject afgerond.